Gastrofestival prilákal množstvo návštevníkov

Na svätého Jána, otvára sa k letu brána. Aj takto by sme mohli charakterizovať 23. jún 2019, kedy mestom Krásno nad Kysucou od rána rozvoniaval kotlíkový guľáš, ale aj mnoho iných špecialít.

Dopoludnie odštartovalo prezentáciou prác žiakoch Strednej odbornej školy Drevárska a stavebná spolu s ľudovou umeleckou tvorbou kysuckých remeselníkov, ktorí sa zúčastnili v poradí už na 9. ročníku Svätojánskeho jarmoku.

Odbitím 12.00hodiny primátor mesta Jozef Grapa odštartoval účastníkov okružnej jazdy po meste „Na kolesách proti rakovine“, ktorej súčasťou bola i verejná finančná zbierka na Gastrofestivale za ochutnávku jedál a podarilo sa nám vyzbierať sumu 2.196,29€ na liečbu onkologických ochorení.

Na úvod folklórneho festivalu privítal moderátor celodenného programu Roman Nadányi všetkých hostí a odovzdal slovo primátorovi mesta, Mgr. Silvii Petrekovej riaditeľke Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci, místostarostovi Ing. Jiřímu Unruhovi z partnerského mesta Frenštát pod Radhoštěm.

Pri tejto príležitosti primátor mesta vo folklórnom odeve slávnostne pokrstil 2. CD domácej folklornej skupiny Vrabčiar, ktoré nesie krásny názov „Dobre mi je dobre“.

Na gurmánskom festivale ste mohli ochutnať rôzne delikatesy ako napríklad pečené stehno, grilované kolená a rebrá, tradičné slovenské bryndzové halušky, zemiakové placky, ale aj štrúdle, či moravské koláče. Nechýbalo ani pečené prasiatko, ktorého príchod sprevádzali poľovnícke fanfáry.

Gastrofestivalom sprevádzal známy šéfkuchár Viliam Habo a pochutnať ste si mohli aj na jeho výbornej špecialite ktorou sú cuketové špagety. Výnimočnou bola azda kórejská kuchyňa, ktorú predstavila miestna firma Eliastech s. r. o. a záujemcov o ich špeciality bolo veru neúrekom. Svoje kulinárske umenie pripravila aj MM aréna, Základná škola, starostovia z obce Vysoká nad Kysucou, Zborov nad Bystricou, Kysuckí zbojníci, či osady mesta / Vlčov, Jantov, Grapov, Sýkorov, Nižné Vane, Šurábov, Gašov, Lastovicov a Hackov/, ktoré uvarili chutný kotlíkový guľáš.

O skvelú zábavu sa postaral už 4. ročník Folklórneho festivalu, na ktorom sa predstavili: FSK Vrabčiar, heligonkárka Vaneska Tomčalová, Valašský soubor Sedmikvítek z Frenštátu por Radhoštěm, SKUS Franja Strapáča z Chorvátska, DFS Sedmohlások, Spevácke trio Vrchárky z Kysúc, FS Drevár, Heligonkári Jarky Jelínkovej zo ZUŠ Krásno nad Kysucou, ĽH Fatranská muzika.

Ďakujeme všetkým organizátorom, remeselníkom a účinkujúcim, ktorí priložili ruku k dielu, ale aj Vám milí návštevníci, lebo bez Vás by neboli naše akcie atraktívne.

Veríme, že sme založili novú tradíciu podujatia a o rok sa opäť spolu stretneme na námestí.

Galéria k článku