Krásno nad Kysucou centrom samosprávy

V utorok 13.11.2018 sa v našom meste historicky stretli najvyšší predstavitelia samosprávy Slovenskej republiky a Českej republiky spoločne s primátorom mesta Krásno nad Kysucou, Ing. Jozefom Grapom, za účelom workshopu SMART ako nástroj modernizácie miestnej územnej samosprávy s tematickým podtitulom „SMART verejné osvetlenie – užitočné služby na jednom mieste“, ktorý bol organizovaný v rámci národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy podporeného z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Na konferencií sa zúčastnili nie len primátori a starostovia Kysúc, ale aj celého Slovenska, ako aj veľa účastníkov z Českej republiky.

Na otvorení seminára sa okrem nášho primátora, Ing. Jozefa Grapu, podieľal aj Michal Sýkora – predseda Združenia miest a obcí  Slovenska (ZMOS) a Michal Kaliňák – gestor projektu ZMOS. Diskutovali o kompetenciách miest a obcí na Slovensku a v Čechách. Pred novinármi vyhodnotili výsledky komunálnych volieb Slovenskej republiky a susednej Českej republiky. Venovali sa aj problematike týkajúcej sa porovnania výhod a nevýhod kompetencií samospráv v jednotlivých republikách.

Hlavným bodom programu bola konferencia SMART riešení a SMART verejné osvetlenie, ktoré sú technickou budúcnosťou pre zlepšenie života v individuálnych regiónoch. Program bol rozdelený do troch blokov, kde I. blok: Vstup do SMART riešení a SMART verejné osvetlenie, viedol Martin Havlík – SMART Ateliér, o. z. s Tomášom Huttom – expert v oblasti SMART verejné osvetlenie. Následne sa na predmetnú tému zahájila diskusia.

II. blok: Predstavenie dôvodov na zavedenie SMART riešení, postupov krokov, spôsobov financovania a dosiahnutých výsledkov v rámci SMART verejného osvetlenia v meste Kyjov, začal prezentovať František Lukl – starosta Kyjov.

Záverečnému III. bloku: Moderovaná diskusia o riešení a možnostiach uplatnenia v podmienkach samospráv, sa venoval gestor projektu ZMOS – Michal Kaliňák.

Celkové dojmy zo semináru boli veľmi pozitívne, o čom svedčí vyjadrenie Ing. Jozefa Grapu: „Je to ďalšie ocenenie výsledkov nášho mesta i príkladné a jedinečné riešenie, ktoré sa v Krásne nad Kysucou uskutočnilo. Zároveň je inšpiráciou pre ostatných starostov a primátorov zo Slovenska a Českej republiky.“

Mesto Krásno nad Kysucou sa na jeden deň stalo hlavným mestom samospráv, čím sa opäť zviditeľnilo.

Galéria k článku