Zmodernizovaný zberný dvor je už otvorený

Vo štvrtok 26. októbra 2023 bol zberný dvor opäť slávnostne otvorený, za účasti primátora mesta a poslancov mestského zastupiteľstva. Vedenie mesta rozhodlo, že spraví všetko preto, aby sa medzi Krásňanmi a miestnym zberným dvorom vybudoval vzájomne prospešný vzťah.

Mesto otvorilo zberný dvor v septembri 2020. Do jeho vybudovania investovala radnica vyše 400 tisíc eur z európskych peňazí. Skúsenosti však ukázali, že je potrebné investovať do jeho modernizácie, aby sa skvalitnili služby a zvýšil komfort pri zbavovaní sa nepotrebného odpadu.

Primátor Jozef Grapa skonštatoval, že otázka odpadového hospodárstva v samosprávach je mimoriadne dôležitá. „Veľa sa o nej hovorí, menej sa koná. Mali by sme však spozornieť, investovať do tejto oblasti. Veď čo tu necháme našim vnukom, ďalším generáciám? Ak chceme ochrániť prírodu, životné prostredie, musíme o tejto téme nielen hovoriť, ale aj hľadať riešenia“.

Investíciu na premenu zberného dvora v hodnote takmer 375-tisíc eur získalo mesto z Operačného programu Kvalita životného prostredia Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky.

„Zlepšili sme vizuál prostredia aj jeho funkčnosť. Vybudovali sme dažďovú kanalizáciu, spevnili betónové plochy, vyasfaltovali vnútorné komunikácie špeciálnym asfaltom pre ťažké nákladné vozidlá. Nakúpili sme aj uzatvárateľné sedemtonové kontajnery na papier a textil. Pri daždivom počasí dochádzalo k znehodnocovaniu týchto komodít,“ doplnil primátor Krásna nad Kysucou.

"Ak niekto príde na zberný dvor po prvýkrát, radi mu všetko vysvetlíme, kam treba ktorý druh odpadu uložiť. Tí, ktorí chodia častejšie, to už dobre poznajú. Všetko je prehľadne označené," uviedla p. Galová, pracovníčka zberného dvora.

"Tým, ako sa u nás zvyšuje percento vytriedenia odpadu, znižujú sa aj naše poplatky. Dosahujeme vyššiu vytriedenosť a nižšie množstvo komunálneho odpadu. Tým pádom sme v nižšej kategórii poplatkov za uloženia na skládku,“ teší sa primátor.

Zberný dvor v Krásne nad Kysucou slúži pre obyvateľov mesta na odobratie vyseparovaného odpadu, ako je sklo, plasty, drevo a drevené konáre, textil a obuv, papier, biela elektronika, drobný stavebný odpad.

 

 

Galéria k článku