Pozor na povinnosť podať si priznanie k dani z nehnuteľnosti

Mesto Krásno nad Kysucou upozorňuje občanov na povinnosť podať si priznanie k dani z nehnuteľnosti do 31.1.2024. Týka sa to daňovníkov, ktorým vznikla táto povinnosť v priebehu uplynulého roka a stali sa vlastníkom, správcom, nájomcom, alebo užívateľom nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dane z nehnuteľnosti. Taktiež daňovníkom, ktorí predali nehnuteľnosť alebo im bolo vydané stavebné povolenie či kolaudačné rozhodnutie. Ak v priebehu roku 2023 nedošlo k žiadnym zmenám toto daňové priznanie sa nepodáva a daň sa automaticky vyrubí z posledného podaného daňového priznania. Povinnosť vzniká ak vlastníctvo získali kúpou, predajom, nájmom.

Pri nadobudnutí dedičstva v priebehu roka daňová povinnosť dedičovi vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom sa dedič stal vlastníkom nehnuteľnosti na základe právoplatného osvedčenia o dedičstve alebo rozhodnutia o dedičstve.

Upozorňujeme, že ak si daňovník túto povinnosť nesplní môže mu byť vyrubená pokuta od 5 € až do výšky 3.000 €. Formulár nájdete na tu: Editovateľné tlačivo na stiahnutie (PDF), prípadne na mestskom úrade v kancelárii č. 7.

V prípade ak máte občiansky preukaz so zaručeným elektronickým podpisom (ZEP), môžete vyplniť a odoslať tlačivo z pohodlia Vášho domova priamo tu: Podávanie daňového priznania k dani z nehnuteľností.

Taktiež upozorňujeme občanov, ktorí v Krásne bývajú a nie sú prihlásení na trvalý alebo prechodný pobyt aby sa prihlásili na odber na likvidáciu komunálneho odpadu. Ak občan, ktorý nemá trvalý alebo prechodný pobyt v meste Krásno a odvod a likvidáciu odpadu zabezpečuje na úkor ostatných občanov, bude po zistení sankcionovaný podľa platnej legislatívy.

Bližšie informácie získate na tel. číslach 041/4308925, 041/4308922