Svetový deň srdca – 29. september

Ochorenia srdca a ciev (kardiovaskulárne ochorenia) patria dlhodobo na prvú priečku v chorobnosti, úmrtnosti a invalidizácii, sú najčastejšou príčinou hospitalizácie a prispievajú k nárastu nákladov na zdravotnú starostlivosť. Aby sa zvýšilo povedomie ľudí o rizikách, ktoré predstavujú ochorenia srdca a ciev, ale aj o prevencii týchto ochorení, vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) 29. september za Svetový deň srdca. Pripomíname si ho od roku 2000 a podporuje ho aj Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF) a UNESCO.

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií SR bolo v roku 2021 v kardiologických ambulanciách v SR zaznamenaných 1 229 726 návštev pacientov a počet sledovaných osôb v kardiologických ambulanciách má v dlhodobom sledovaní stúpajúci trend. Najčastejšie sledované skupiny diagnóz boli hypertenzné choroby, ischemické choroby srdca a poruchy srdcového rytmu. Rovnako z týchto štatistík vyplýva, že kardiovaskulárne ochorenia boli v SR v roku 2021 najčastejšou príčinou hospitalizácie.

Na vzniku ochorení srdca a ciev sa podieľa viacero faktorov, niektoré ovplyvniť nevieme (vek, genetická predispozícia), iné naopak ovplyvniť vieme a súvisia najmä s našou životosprávou. Medzi najčastejšie ovplyvniteľné rizikové faktory ochorení srdca a ciev patria:

  • sedavý spôsob života, nedostatok pohybu,
  • prisáľanie stravy, nevhodné zloženie stravy a nesprávne stravovacie návyky,
  • nadváha a obezita,
  • vysoká hladina cholesterolu,
  • fajčenie a konzumácia alkoholu,
  • stres.

Ochorenia srdca a ciev ohrozujú čoraz viac ľudí a preto je dôležité mať pod kontrolou svoje tzv. ovplyvniteľné rizikové faktory. Čo teda môžete urobiť pre svoje zdravie?

  • Udržujte si primeranú telesnú hmotnosť – pozor na nadváhu a obezitu.
  • Doprajte si počas dňa dostatok pohybu, napríklad formou prechádzok, rýchlej chôdze, turistiky, cyklistiky alebo plávania.
  • Zlepšite si fyzickú kondíciu, zaraďte do svojej životosprávy aktívne činnosti strednej alebo vysokej intenzity (pri ktorej sa zrýchli pulz a dych, rozhýbu sa svaly celého tela,  aktivita je vnímaná ako namáhavá, pociťujete po nej únavu).
  • Upravte si jedálniček - zaraďte do stravy dostatok ovocia, zeleniny, strukovín, obilnín, orechov, semien, rýb, chudého mäsa (vylúčte mastné a vyprážané jedlá, polotovary, sladkosti, slané pochutiny), stravujte sa pravidelne.
  • Obmedzte príjem soli na 5 gramov denne (cca 1 čajová lyžička).
  • Nefajčite, minimalizujte príjem alkoholu.
  • Vyhýbajte sa stresu, doprajte si dostatočný oddych a spánok.
  • Pravidelne si kontrolujte krvný tlak, najideálnejšie je meranie tlaku krvi v domácom prostredí, v kľude bez rušivých vonkajších vplyvov, v prípade opakovaného namerania zvýšených hodnôt krvného tlaku navštívte svojho lekára.
  • Majte pod kontrolou hladinu cholesterolu (do 5 mml/l).
  • Pravidelne absolvujte preventívne prehliadky (u všeobecného lekára v intervale 1x/2 roky, v prípade evidovaných darcov krvi každý rok).
  • Dodržiavajte liečbu, ktorú Vám nastavil lekár, či už ide o vysoký krvný tlak alebo iné ochorenia.

V Poradni zdravia, zriadenej na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci, sa odborní zdravotnícki pracovníci v rámci svojej činnosti zameriavajú aj na nefarmakologickú úpravu krvného tlaku, teda na prevenciu hypertenzie ako takej. Poradne zdravia poskytujú klientom bezplatné kontinuálne poradenstvo v zmene životného štýlu (služby sa odlišujú od služieb ambulantnej lekárskej starostlivosti). Klientom sú sledované hlavné rizikové faktory, ktoré majú vplyv na zdravie človeka a na základe vyšetrenia pracujú s klientom na úprave nezdravých návykov. Vyšetrenie pozostáva z merania krvného tlaku, tepovej frekvencie, vyšetrenia krvi – vyšetrenie cholesterolu, triacylglycerolov, glukózy (odber z prsta, výsledky sú hotové do 10 minút), zmerania telesnej výšky a hmotnosti, zisťuje sa osobná a rodinná anamnéza (srdcovo-cievne ochorenia postihujú často pokrvných príbuzných), stravovacie zvyklosti či záťaž stresom. Poradňa zdravia poskytuje prevenciu v oblasti predchádzania vzniku ochorenia. Ak výsledky meraní zdravotných rizík ukážu potrebu ďalších vyšetrení a naznačia prítomnosť už vzniknutého ochorenia, klientovi poradne sa odporúča konzultácia u všeobecného lekára. V prípade ďalších informácií alebo záujmu o vyšetrenie v Poradni zdravia nás kontaktujte na tel. č.: 041/4302618.

(zdroj: www.uvzsr.sk, www.nczisk.sk, www.world-heart-federation.org)
Pripravilo: Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci