Krásno opäť na prvej priečke Slovenska

Na vývoj mesta môžu byť rôzne názory, niekedy subjektívne či objektívne, ale niektoré údaje prezentujú skutočný stav hospodárenia mesta. Ineko - Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy prináša výsledky hospodárenia za minulé roky miest a obcí, ktoré vychádzajú z jednotlivých finančných údajov a porovnávajú všetky mestá a obce na Slovensku.

Naše mesto Krásno nad Kysucou za rok 2022 sa umiestnilo na lichotivom prvom mieste, čo je pre nás nesmierna pocta a ocenenie práce pre vedenie mesta,  ale aj pre našich občanov. Je potešujúce, že v tomto hodnotení stúpame od roku 2011.  Postupne sme sa prepracovali na najlepšie mesto v rámci SR. Hlavnými indikátormi boli:

  • Celkový dlh
  • Dlhová služba
  • Bilancia bežného účtu
  • Záväzky po lehote splatnosti v pomere k bežným príjmom
  • Záväzky neuhradené 60 a viac dní po lehote splatnosti k bežným príjmom

Obyvateľov môžu potešiť indikátory na obyvateľa:

  • Základná bilancia na obyvateľa je 13€, priemer miest je  -54€
  • Celkový dlh na obyvateľa v našom meste je 0€, priemer miest je 241€
  • Čistý majetok na obyvateľa 3 089€ a priemer miest s bohatými okresnými a krajskými mestami 2 926€

Pozitívne sú aj výsledky hospodárenia za bežné účtovné obdobie na obyvateľa, kde naše mesto dosiahlo 88€ a priemer miest len 4€. Ďalším indikátorom je intenzita investovania, v našom meste dosiahol 13,3 % priemer miest len 9,3 %. Čistý majetok nášho mesta predstavuje 351 % priemer miest 302,3 %.

O tom, že dobre hospodárime dokazuje okamžitá likvidita, ktorá predstavuje 441 % priemer ostatných miest 201,6 %.

Mohli by sme zvýrazniť viacero indikátorov hospodárenia, v ktorých sme lepší ako iné mestá, ale pre mňa ako primátora mesta je dôležité najmä to, že celkový dlh je nulový a čistý majetok mesta na obyvateľa nám stále rastie. To znamená, že mesto  nezadlžujeme pre budúce generácie aj napriek tomu, že investujeme oveľa viac ako v iných mestách. Teší ma, že vieme zohnať mimorozpočtové zdroje, preto ani v nasledujúcom roku 2024 sme nezvýšili dane a poplatky ako jedno z mála miest na Slovensku. Dúfam, že aj toto posledné hodnotenie práce vedenia mesta aj občanov je spoločným darčekom pod stromček a zároveň povzbudením do práce  v budúcom roku“,  povedal primátor mesta Jozef Grapa.

Kompletné výsledky si môžete pozrieť na stránke http://www.hospodarenieobci.sk/

Informácie o finančnom zdraví mesta Krásno nad Kysucou: http://www.hospodarenieobci.sk/profil/samosprava/509248/2022