Do Krásna prišiel sv. Mikuláš

Na sviatok sv. Mikuláša sa tešia asi všetky deti na svete. Aj naše, krásňanské sa v stredu 6. decembra 2023 stretli na námestí pred kultúrnym domom so sv. Mikulášom, anjelom a čertom.

Ešte pred tým, ako deťom rozdal sladkú nádielku, rozsvietil spolu s primátorom mesta Jozefom Grapom, dekanom farnosti Mariánom Vojtekom a kaplánom Miroslavom Cvrkoňom vianočný stromček pred mestským úradom.

Ako býva kresťanským zvykom, úvod stretnutia sa niesol modlitbou pre svätého Mikuláša a smelé deti s nadšením mohli recitovať a spievať mikulášske básničky a pesničky. Za odmenu im Mikuláš rozdával balíčky so sladkosťami.

„Dnes naše mesto dýcha tou pravou adventnou náladou. Deťom žiaria očká a majú radosť, že prišiel sv. Mikuláš. Počasie je pravé vianočné, krásne nám sneží. Naše deti si určite zaslúžia sladký darček za poslúchanie doma i v škole, za úspechy a reprezentáciu mesta. Nikdy ma neobídu bez pozdravu. Aby neboli smutné deti, ktoré takéto sladkosti nemôžu konzumovať pre zdravotné problémy, pripravili sme po prvýkrát aj bezlepkové balíčky pre celiatikov. Rád by som zaželal všetkým Krásňanom, príjemné prežitie tohto čarovného obdobia, veľa zdravia, šťastia a spokojnosti, a aby všetky deti na celom svete boli milované, “ dodal primátor mesta Jozef Grapa.

Nechýbali ani Vianočné trhy, ktoré vdýchli vôňu vareného punču, trdelníka či iných dobrôt a predstavili sa aj zruční remeselníci s krásnymi handmade výrobkami.

Biskup Mikuláš a jeho poslanie: Bol známy vďaka svojej mimoriadnej zbožnosti, nadšeniu a zázrakom. Doma dostal dobrú výchovu. Zachovával pôst. Hovorí sa, že v stredu a piatok jedol iba raz, aj to až večer. Rodičia zomreli, keď bol ešte mladým mužom. Po sebe však zanechali taký majetok, že Mikuláš sa nemusel báť o svoje živobytie. On sa však rozhodol všetko venovať chudobným.

Svätý Mikuláš je patrónom detí, preto práve oni majú byť na jeho pamiatku obdarované.

Galéria k článku