Chutný Gurmánsky festival a bohatý Svätojánsky jarmok máme úspešne za sebou

O tom, že to v našom meste skutočne žije, sme sa mohli dozvedieť v nedeľu, 18.6.2023 počas V. ročníka Gurmánskeho festivalu a už XIII. ročníka Svätojánskeho jarmoku. Námestie pred Kultúrnym domom navštívilo tisíce divákov nie len z nášho mesta, ale aj širokého okolia. Rozmanité chute a vône sa šírili od ranných hodín. Každý mohol ochutnať pestrú paletu tradičných jedál, či už to boli guláše, šúlance s makom, oštiepky, polesníky, ale i chutné posúchy a sladké koláče, ktoré s láskou pripravili členky FSk Vrabčiak a mnoho ďalších jedál. Novinkou boli i sladké palacinky, o ktoré sa postarali zamestnankyne Mestského úradu.

Tento rok bol však odlišný od ostatných ročníkoch. Niesol sa v charitatívnom duchu a pomoci pre malého bojovníka Miška, ktorý trpí Drawetovej syndrómom. Každý z tímov, ktoré varili rôznorodé jedlá, ochotne prijali túto výzvu. V každom stánku sa nachádzala pokladnička, do ktorej mohli ľudia za ponúkané jedlá prispieť ľubovoľnou čiastkou. Vďaka ochote všetkých kuchárov sa vyzbieralo viac ako 2700€. Avšak Miško má vytvorený i transparentný účet, na ktorý bolo taktiež možné prispieť, a tak sa suma vyšplhala na viac ako 3000€. Príspevok bude plnohodnotne využitý na rehabilitácie a liečbu, ktorú Miško bezodkladne potrebuje. Touto cestou Miškovi a jeho rodine prajeme ešte mnoho síl na ceste, po ktorej sa neľahko kráča. Všetky tími, ktoré sa zapojili boli odmenené rovnakou cenou, no najmä dobrým pocitom, že mohli pomôcť. Preto im patrí ešte raz veľká vďaka.

Úvod programu Svätojánskeho jarmoku patril Detskému folklórnemu súboru Drevárik, ktorý pôsobí pod Základnou umeleckou školou v Krásne nad Kysucou. Po nich sa predstavil súbor heligonkárov Jarky Jelinkovej a Ivany Gašperákovej. Pódium patrilo aj domácej Folklórnej skupine Vrabčiar, ktorá sa predstavila so zvykoslovným pásmom zobrazujúcim zbieranie liečivých bylín počas Svätojánskej noci. Nechýbal ani slávnostný príhovor primátora mesta Krásno nad Kysucou Ing. Jozefa Grapu a taktiež i pozdrav predstaviteľov našich partnerských miest, starostu mesta Frenštát pod Radhoštem Jána Rejmana, ktorý po prvýkrát naše mesto navštívil spoločne so svojou manželkou a deťmi a Wójt Gminy Milówka Robert Piętka.

Program pokračoval vystúpením Kysuckej muzičky, ktorá ako vždy priniesla dobrú náladu. Neodmysliteľnou súčasťou tohto festivalu sa stala i špecialita vo forme pečeného diviaka, o ktorú sa postaral Klub poľovníkov z Kysuckého Lieskovca s Pavlom Šutým. Za slávnostného pochodu a trúbenia bol ponúknutý všetkým, ktorým sa na neho "zbiehali slinky." Rozdeliť medzi ľudí ho pomohli pán primátor Jozef Grapa spoločne s hosťami z družobných obcí. V bohatom kultúrnom programe ďalej pokračovala Ľudová hudba spod Ľadonhory a Folklórny súbor Bystrica z Novej Bystrice, ktorý sprevádzali ľudové muziky Kováčovci a Starejší. Pred posledným hudobným číslom bola odovzdaná spomínaná finančná čiastka. Záver programu patril vynikajúcim Heligonkárom a súrodencom Anetke a Martinovi Poliakovcom. Celým programom nás sprevádzala moderátorka Zuzana Zuzčáková Gacíková.

Súčasťou celého dňa sú jednoznačne ľudoví remeselníci, ktorých sprostredkovalo Kysucké kultúrne stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Tak sa i tento rok podarilo naplniť jedinečnú myšlienku podujatia, a to uchovávať folklórne umenie súborov a muzík a prepojiť tak folklór s tradíciou, akou je rezbárstvo, drotárstvo a tvorba úžitkových predmetov.

Ďakujeme všetkým organizátorom, remeselníkom a účinkujúcim, ktorí priložili ruku k dielu, ale aj Vám milí návštevníci, lebo bez Vás by neboli naše akcie atraktívne. Veríme, že o rok sa opäť spolu stretneme na námestí.

Galéria k článku