Festival jedla a folklóru s kysuckými remeselníkmi prilákal množstvo návštevníkov

Na svätého Jána, otvára sa k letu brána. Aj takto by sme mohli charakterizovať 24. jún 2018, kedy mestom Krásno nad Kysucou rozvoniaval kotlíkový guľáš, ale aj mnoho iných špecialít. Dopoludnia v ľudovom rytme zanôtila Muzička spod Grúňa a Ľudová hudba spod Sokolia. Na gurmánskom festivale sa predstavili rôzne delikatesy ako napríklad pečené stehno, grilované kolená a rebrá, jednohubky z ovčieho syru a slaniny, tradičné slovenské bryndzové halušky, ale aj štrúdle, či moravské koláče. Prekvapením pre všetkých prítomných bolo pečené prasiatko, ktorého príchod sprevádzali poľovnícke fanfáry. V kuchárskej čapici ho porcioval primátor mesta Ing. Jozef Grapa spolu s poslancom Národnej rady SR Jurajom Blanárom a známym šéfkuchárom a moderátorom gastrofestivalu Ľubomírom Herkom. Výnimočnou bola azda kórejská kuchyňa, ktorú predstavila miestna firma Eliastech s. r. o. a záujemcov o ich špeciality bolo veru neúrekom. Zemiakové placky piekli naši poľskí priatelia z partnerskej obce Milówka.

Na úvod folklórneho festivalu privítala moderátorka Zuzka Zuzčáková Gacíková ako inak keď nie v ľudovom kroji všetkých hostí a odovzdala slovo primátorovi mesta a riaditeľke Mgr. Silvii Petrekovej z Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci, ktorá nám povedala viac o prezentácii prác ľudovej umeleckej tvorby kysuckých remeselníkov, ktorí sa zúčastnili v poradí už na VIII. ročníku Svätojánskeho jarmoku.

V rámci rezbárského sympózia sa predstavili aj šikovní rezbári, ktorí pracovali na svojich dielach štyri dni a postupne tak vdychovali život kusom ťažkého dreva. Vytvorili umelecké dielo Svätej rodiny spolu s dobrým pastierom a ovečkou, ktoré posvätil farár ICLic. Mgr. Marián Vojtek.

O skvelú zábavu sa postaral už III. ročník Folklórneho festivalu, na ktorom sa predstavili: FSk Vrabčiar, DSk Sedmohlások, FS Drevár, DFS Drevárik, Poľský súbor Zespół Regionalny Hulajniki, Heligonkári Jarky Jelínkovej a kapela Heligonica.

Krásne gesto ukázala kórejská firma Eliastech s. r. o, ktorá zakúpila heligonkárom zo Základnej umeleckej školy novú trojradovú heligónku. Tak veríme, že jej nádherný zvuk bude počuť všade navôkol pri kultúrnych akciách.

Ďakujeme všetkým organizátorom, remeselníkom a účinkujúcim, ktorí priložili ruku k dielu, ale aj Vám milí návštevníci, lebo bez Vás by neboli naše akcie atraktívne. Veríme, že sme založili novú tradíciu podujatia a o rok sa opäť spolu stretneme na námestí.

„Tradícia neznamená uchovávať popol, ale odovzdávať plameň“. Ricarda Huch

Názov projektu:

Odkrývanie a ochrana spoločného dedičstva / Odkrywanie i ochrona wspólnego dziedzictwa

Projekt realizovaný cez:

Projekt realizovaný cez

Projektoví partneri: Mesto Krásno nad Kysucou, Gmina Milówka

Galéria k článku