Unikátna informačná tabuľa

Vďaka dlhodobej dobrej spolupráci Mesta Krásno nad Kysucou s vedením SAD Žilina sa podarilo v Krásne na autobusovej zástavke rázcestie dať do prevádzky unikátnu informačnú tabuľu. Je to pilotný projekt, ktorý sa SAD Žilina rozhodol ako prvý v žilinskom kraji nainštalovať v našom meste na autobusovej zástavke Krásno – rázcestie,  na križovatke pod mostom štátnej cesty I/11.

Tak ako povedal riaditeľ SAD Ing. Peter Pobeha, táto zástavka je jednou z najvyťaženejších dopravných uzlov cez ktorú prejde viac ako 20 tis. cestujúcich z viacerých smeroch od Žiliny, Čadce či z Bystrickej doliny. Denne tam zastavuje približne 188 autobusových spojov.

Informačná tabuľa je unikátna v tom, že okrem informácii o príchode autobusov zo všetkých smerov je  pomocou GPS systému prepojená s každým autobusom a ukazuje presne dokonca i meškanie jednotlivých spojov. Tabuľa je spojená s dispečerským systémom riadenia a informuje cestujúcich o príchodoch,  prípadne meškaní spojov.

Nainštalovanie informačnej tabule ocenil i podpredseda ŽSK Ing. Jozef Štrba, ktorý pripomenul, že spoločne so SAD plánujú nainštalovať informačné tabule i do samotných autobusov a prítomní  si mohli na jednom z dvoch autobusov takúto nainštalovanú  informačnú tabuľu pozrieť.

V príhovoroch sa prítomní zhodli, že tento pilotný projekt je v Krásne nad Kysucou aj vďaka tomu, že s vedením mesta je mimoriadne dobrá spolupráca a primátor mesta vie vytvoriť požadované podmienky,  aby sa takéto aktivity vedeli v meste zrealizovať.

Potešili nás i reakcie cestujúcich, ktorí ocenili tento systém informovania verejnosti. Najmä seniori, ktorí často nevedeli prečítať papierový cestovný poriadok  si  pochvaľovali,  že aj keď zabudnú okuliare už vedia kedy im príde najbližší autobus či mešká, alebo ide načas.

Primátor mesta Ing. Jozef Grapa pripomenul, že mesto Krásno chce byť moderným mestom a okrem iných technológií, ktoré zavádza ani toto nie je prvá lastovička a mesto chystá modernizáciu všetkých autobusových zastávok s novým dizajnom i novými informačnými technológiami tak, aby sme naplnili naše heslo „Krásno nad Kysucou – moderné mesto s bohatou históriou“.

Galéria k článku