Prvý ročník furmanských pretekov

1. ročníka furmanských pretekov v Krásne nad Kysucou sa zúčastnilo sedem furmanov so svojimi koňmi. Po celotýždňovej drine v lesoch neváhali ani v sobotu prepraviť sa desiatky kilometrov na Kysuce, aby si zmerali sily.

Stretli sa na vytýčenom pozemku v Krásne a ako pozvánku, ešte tesne pred pretekmi zvolili prejazd mesto, ktorého sa zúčastnili okrem súťažiacich furmanov aj predstavitelia mesta Krásno nad Kysucou – primátor Jozef Grapa a starosta Zborova nad Bystricou – Juraj Hlavatý. Po príchode na miesto pretekov moderátorka privítala všetkých zúčastnených a pozvala na pódium primátora mesta ku krátkemu príhovoru. Primátor mesta Jozef Grapa pozdravil furmanov a poprial im veľa zdaru v súťaži. Po úvodnej časti moderátorka vyzvala furmanov k prehliadke trate a o 10:00 hodine sa začala prvá disciplína. V dvoch kategóriach jednotky a páry sa stretli nielen furmani z okolia, ale aj z Poľskej republiky.

Oficiálna súťaž furmanov pozostáva z troch disciplín. Prvou disciplínou je vozatajský parkúr, súťaží sa s vozom s gumenými kolesami na trati dlhej 400 - 600 metrov. Pár metrov po štarte furman zastaví kone pri kôpke siahovice, pomocník naloží drevo na voz a vyloží ho na to isté miesto po absolvovaní celej trate tesne pred cieľom. Druhou disciplínou bola práca s drevom na presnosť. Kone ťahajú kmeň stromu o dĺžke 10 metrov cez zložitú slalomovú trať, pričom musia s kmeňom aj cúvať a koncom kmeňa zvaliť predpísané kolíky. Za zvalenie iných, ktorým sa musia vyhnúť, sú sankcionovaní trestnými sekundami. Treťou súťažnou disciplínou bola skúška sily párov koní v ťahaní kmeňov na 5 metrov širokej a 50 metrov dlhej trati. Nie nadarmo sa tejto disciplíne hovorí kráľovská. Pár koní ťahá od štartu jeden kmeň, po 10 metroch pomocník furmana pripevní za kone druhý a po 20 metroch aj tretí kmeň. Na absolvovanie 50-metrovej trate je limit 2 minúty.

Výsledky:

Prvá disciplína - Vozatajský parkúr

Jednotky

  1. Šulava Miroslav
  2. Marián Mlich
  3. Gavlas Miroslav

Páry

  1. Pochyba Martin
  2. Kubica Peter
  3. Šulava Miroslav

Druhá disciplína – Práca s drevom na presnosť

Jednotky

  1. Šulava Miroslav
  2. Marián Mlich
  3. Kováč Tomáš

Páry

  1. Kubica Peter
  2. Šulava Miroslav
  3. Pochyba Martin

Tretia disciplína – Ťahanie dreva na čas

Jednotky

  1. Šulava Miroslav
  2. Kováč Tomáš
  3. Marián Mlich

Páry

  1. Kubica Peter
  2. Pochyba Martin
  3. Šulava Miroslav

Celkový víťaz vo všetkých disciplínach

Jednotky

  1. Šulava Miroslav ml.
  2. Mlich Marián
  3. Kováč Tomáš

Páry

  1. Kubica Peter
  2. Pochyba Martin
  3. Šulava Miroslav

Pohár primátora

Šulava Miroslav ml.

Galéria k článku