17. ročník Beskyd Rallye 2014 aj so zástavkou v Krásne nad Kysucou

Už po 17-ty krát sa tento rok stretnú nadšenci a majitelia historických vozidiel na Beskyd rallye TURZOVKA– podujatí, ktorému už tradične patrí posledný júlový víkend. To tento krát v termíne 24. – 28.7. privíta rekordný počet posádok. Celkom sa na cesty Euroregiónu Beskydy počas dvoch etáp preteku vydá 140 vozidiel a 15 motocyklov. Zaujímavosťou je, že väčšinu motoriek šoférujú ženy, ako aj to, že rok výroby väčšej polovice zúčastnených automobilov sa datuje pred r. 1948, čiže dnes majú už viac než 65 rokov. Toto stretnutie historických vozidiel vyrástlo na najväčšie svojho druhu na Slovensku, teší sa čoraz väčšej popularite a tento rok sa jeho účastníci zapoja aj do zbierky na obnovu požiarom zničenej kultúrnej pamiatky Libušín.

Čo sa týka programu podujatia, to začína postupným príjazdom účastníkov a slávnostným zahájením vo štvrtok večer. V piatok 25.7. ráno už štartuje prvá etapa, ktorej úvodnou zastávkou je Nový Jičín. Tam si budú môcť obyvatelia a návštevníci mesta od 9:30 do 11:30 na Masarykovom námestí prezrieť výstavu všetkých motorových skvostov, zatiaľ čo účastníci rallye navštívia Žerotínsky zámok a výstavu klobúkov v infocentre.

Z Nového Jičína sa kolóna veteránov vydá do Kunína, kde sa zdrží od 12:00 do 14:00. Pre účastníkov je okrem chutného obedu v zámockej reštaurácii pripravená aj prehliadka zámku a pre návštevníkov či náhodných okoloidúcich výstava vozidiel v parku, po ktorej sa všetky vozidlá presunú ďalej do Kopřivnice. V čase od 14:30 do 17:00 zaplnia historické tátoše za doprovodu swingovej kapely Štefánikovu ulicu a ich posádky Tatra múzeum & Šustalovu vilu.

Poslednou zastávkou prvej etapy bude Frýdlant nad Ostravicí, kde bude v čase od 17:00 do 18:00 na parkovisku OMA prebiehať okrem výstavy aj prezentácia motocyklov Harley Davidson. Odtiaľ sa účastníci poberú späť do Malenovíc na Hotel Petr Bezruč, kde prebehne vyhodnotenie prvej etapy.

Na ďalší deň, t.j. v sobotu 26.7. vyštartujú všetky posádky na trať druhej - Slovenskej etapy. Jej prvou zastávkou je obec Veľké Rovné. Tam je od 9:30 do 10:30 pripravený kultúrny program, výstava veteránov v centre a tiež možnosť prehliadky Múzea Drotárie. Potom sa posádky vydajú do Kysuckého nového mesta na tradičný Jakubský jarmok. Tam bude od 10:30 do 11:30 prebiehať výstava na parkovisku pred obchodom Billa.

Následne sa celé múzeum na kolesách presunie do Krásna nad Kysucou, kde bude návštevníkom sprístupnená prírodovedná expozícia múzea a pred mestským úradom bude od 11:30 do 13:30 okrem výstavy vozidiel aj kultúrny program. Poobede nasleduje v čase od 13:00 do 14:00 v Čadci prejazd mestom so zastávkou na Palárikovej ulici, neskôr súťaž elegancie v Turzovke. Tam od 13:30 do 16:00 zaplavia veterány celú pešiu zónu ,odkiaľ sa už všetci poberú cez Karolinku (kde prebehne výstava vozidiel v čase 16:30 – 17:30) a Staré Hamry (18:00-18:30) späť do Malenovíc na slávnostné ukončenie a vyhodnotenie celého podujatia.

Tešíme sa na stretnutie!

Plagát Beskyd Rallye 2014