Oznámenie o začatí konania OU-CA-PLO-2018/008524-004

OÚ Čadca, PLO vykonal 23.6.2018 za účasti NLC Zvolen, LOS Banská Štiavnica ohliadku lesných porastov časti územia okresu Čadca. Okresný úrad Čadca, odbor pozemkový a lesný (OÚ Čadca, PLO) vykonal 28.6.2018- 6.7.2018 štátny dozor zameraný na ochranu lesa a vykonávanie náhodnej ťažby (NŤ) vo vzťahu k povinnostiam pri ochrane lesa, ktoré sú obhospodarovatelia lesa povinní dodržiavať.

Tunajší orgán štátnej správy zozbieral údaje prostredníctvom OLH o množstve náhodnej ťažby, jej vykonávanie ap. v obvode pôsobnosti úradu.

Na základe zistených skutočností pri štátnom dozore, údajov OLH a navrhovaných opatrení lesníckej ochranárskej služby budú pre obhospodarovateľov lesa v okrese Čadca prijaté tieto opatrenia:

  1. Vo všetkých napadnutých porastoch je nutné čo najskôr a radikálne zasiahnuť. Všetky chrobačiare vrátane tých, ktoré sa ešte objavia, spracovať a odviezť čo najskôr. Povinnosť vyplýva z § 28 ods. 1 a ods. 2 zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch v znení neskorších predpisov.
  2. Prednostne spracovať aktívne chrobačiare, teda tie, v ktorých sa lykožrúty stále nachádzajú a môžu ohroziť okolité zdravé stromy.
  3. V prípade, že obhospodarovateľ lesa nemôže v zákonom stanovených lehotách vykonať NŤ, vypracuje návrh harmonogramu na jej vykonanie. Do 31.10.2018 spracovať aspoň 1/2 z náhodnej ťažby a zvyšok kalamity do 31.3.2019!
  4. Sprísniť hygienu porastov, neasanované napadnuté kmene vyviezť z lesa tak, aby neohrozovali smrekové porasty.
  5. Kmene, ktoré nebudú môcť byť vyvezené a spracované, asanovať čo najskôr odkômením. alebo chemickým postrekom.
  6. Zvyšky po ťažbe čo najskôr asanovať pálením alebo štiepkovaním.
  7. Kopy určené na štiepkovanie ihneď zoštiepkovať, alebo chemicky asanovať (insekticídne siete, postrek).
  8. V okolitých nenapadnutých porastoch zabezpečiť podkôrnikových pozorovateľov, ktorí budú obhospodarovatcľa lesa pravidelne informovať o prírastku nových chrobačiarov.
  9. Kontrolovať vykonanie opatrení a dodržiavanie harmonogramu spracovania.


Ďalej budú zastavené všetky úmyselné ťažby. Obhospodarovatelia lesa prostredníctvom príslušných odborných lesných hospodárov budú mesačne predkladať informáciu o stave náhodnej ťažby - spracované, prírastok, zostáva spracovať, a iné.
OÚ Čadca, PLO, ako orgán štátnej správy lesného hospodárstva, príslušný v konaní podľa § 60, ods. 1. písm. j) zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch v z.n.p. Vás podľa § 18. ods. 3, zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní v znení neskorších predpisov upovedomuje o začatí konania vo veci uloženia opatrenia podľa § 28 ods. 1 písm. i) zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch v z.n.p. Účastníci konania podľa § 33 ods. 2 zákona o správnom konaní majú možnosť, aby sa pred vydaním rozhodnutia mohli vyjadriť k jeho podkladu i k spôsobe jeho zistenia, pripadne navrhnúť jeho doplnenie v termíne do 5 dní od dňa doručenia tohto oznámenia.

Účastníkom konania, ktorých je podľa § 67 ods. 2 zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch v z.n.p. viac ako 50, OÚ Čadca, PLO oznámenie o uložení opatrenia doručuje verejnou vyhláškou podľa § 26 ods. 2 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní - bude zverejnené po dobu 15 dní na úradnej tabuli OÚ Čadca, PLO. Súčasne bude táto písomnosť zverejnená v jednotlivých obciach okresu Čadca obvyklým spôsobom.

RNDr. Jaroslav Knapec, PhD. vedúci odboru

Prílohy na stiahnutie