Novoročný príhovor primátora mesta

Vážení spoluobčania, milí Krásňania,

na začiatku nového roku 2024 Vám chcem poďakovať za spoluprácu v tom predchádzajúcom roku. Veď bez Vás a Vašej podpory by sa nám nepodarilo veľa vecí, ktoré sme zrealizovali v roku 2023. Či už to bolo dobudovanie zberného dvora pre lepšie nakladania s odpadmi a tým, aj zníženie zmesového dopadu, za ktorého  uloženie na skládku musíme platiť nemalé finančné prostriedky. Vybudovanie zariadenia opatrovateľskej služby pre seniorov bola tiež nemalá investícia, ale touto investíciou sme zlepšili našim seniorom, ktorí takúto službu potrebujú, podmienky na prežitie jesene svojho života. Vodozádržné opatrenia, ktoré sme urobili v základnej škole ako i na futbalovom štadióne nám nielen zlepšia životné podmienky ale ušetria aj finančné prostriedky.

Pre návštevníkov knižnice sme zrekonštruovali vnútorné vybavenie ale aj pripravili knižnicu pre nové služby vhodné 21. storočia. Rekonštrukciu budovy Základnej umeleckej školy, ktorá je zároveň aj najstaršou  mestskou budovou, si iste všimli všetci, ktorí cez Krásno prechádzajú. Túto investíciu si zaslúžili nielen nádejní malí umelci ale aj pedagogický zbor, ktorí ich vyučuje. Dokončili sme i rekonštrukciu budovy MŠ v Blažkove a otvorenie ďalšej triedy pre deti rodičov, ktorí môžu umiestniť už deti od 2 rokov svojho života tak, aby mohli nastúpiť do zamestnania a prispieť do rodinného rozpočtu.  Určite sme potešili i obyvateľov  v mestských nájomných bytoch v Zákysučí kde sme im vytvorili vhodné prostredie pre oddych a voľnočasové aktivity nielen pre ich detí ale aj dospelých. Tento priestor určite ožije v jarných mesiacoch keď  ho hodláme uviesť aj do života. Vďaka Vašej podpore ste sa určite potešili aj z nových ambulancií, či už neurologickej alebo všeobecnej lekárky pre dospelých. V tomto smere sme len napravovali chyby predošlých vedení, keď sme museli naspäť odkúpiť priestory, ktoré boli neprezieravo predané predchádzajúcimi vedeniami do súkromných rúk. Postupne sme i doriešili napojenie občanov na vodovod v miestnej časti Kalinov, kde hrozilo, že viacero ulíc bude v najbližšej dobe bez zásobovania pitnou vodou lebo havarijný vodovod mal časté poruchy a nebolo ho možné v niektorých úsekoch opraviť. Zavedenie moderných technológií v Meste Krásno nad Kysucou, či už je to v školských budovách alebo iných priestoroch ako i na verejných priestranstvách zlepšiť podmienky nielen pre žiakov základných škôl, ale i pre občanov  a návštevníkov mesta a dúfame, že prispeje i k ich zlepšeniu parkovania na verejných parkoviskách.

To je len malý výpočet toho čo sme v predchádzajúcom roku  spoločne dosiahli aj napriek takýmto mohutným investíciám sa naše mesto dostalo na prvé miesto v hodnotení agentúry INEKO ako najlepšie hospodáriace mesto v Slovenskej republike. Z analýz spoločnosti  INEKO nie je pre nás dôležité, že sme sa stali najlepšie hospodáriacim mestom na Slovensku, ale pre mňa  je dôležité, že máme nulové zadĺženie a najmä, že majetok na každého obyvateľa mesta Krásna nám stále stúpa a sme najlepší v rámci Slovenska. Tento údaj o výške majetku na jedného obyvateľa svedčí o tom, že vieme zabezpečiť mimorozpočtové zdroje a nežijeme len z  daní občanov a z toho čo nám zo zákona príde, ale že sa snažíme majetok zveľaďovať, ako sa povie ľudovo neprejedáme peniaze nás všetkých.

Okrem týchto spomínaných  akcií sa nám podarilo postúpiť i vo veľkých infraštruktúrnych projektov ako je dostavba diaľnice D3 a s tým súvisiace stavby v katastri mesta Krásno ako aj výstavba železničnej  zástavky v centre mesta a výstavba mostného spojenia cez rieku Kysucu. V tomto začínajúcom roku nás čakajú taktiež veľké investičné projekty,  kde chceme začať s výstavbou desiatok nových bytov s výstavbou materskej školy, rekonštrukciou pavilónu „B“ v základnej škole,  pre športovcov chceme vybudovať  tartanovú dráhu a tým, zlikvidovať starú škvarovú dráhu, ktorá už neslúžili svojmu účelu. V tomto roku pripravuje výstavbu veľkého atypického detského ihriska pre sídlisko na ul. 1. mája . Ďalší nákup techniky pre zberný dvor, chceme pokračovať v rekonštrukcii niektorých ciest a chodníkov. Ako i prípravu a rekonštrukciu niektorých ambulancií v zdravotnom stredisku. Pripravujeme viacero projektov, o ktorých Vás budeme počas roka informovať a dúfam, že i s Vašou pomocou sa nám to podarí zrealizovať.

Vážení spoluobčania do nového roku Vám chcem vyjadriť úprimnú vďaku za všetko čo spolu robíme a zaželať Vám najmä veľa zdravia, pohody v rodine i na pracovisku, veľa splnených predsavzatí a poďakovať Vám za to, že ste sa v Krásne rozhodli bývať a vychovávať svoje deti a tak spoločne rozvíjať naše mesto.

Ing. Jozef Grapa
primátor mesta Krásno nad Kysucou