Slovensko Majstrom Európy v Bandy hokeji v Krásne nad Kysucou

Zimný štadión v MM Aréne v Krásne nad Kysucou v dňoch 8. až 9. septembra žil neobyčajným hokejom Rinkbandy. Medzinárodná Federácia Bandy FIB, rozhodla, že Majstrovstvá Európy v Rinkbandy a 4. Medzinárodný turnaj v Rinkbandy sa bude konať na Slovensku v meste Krásno nad Kysucou. Do Krásna pricestovali mužstva z Nemecka, Českej republiky, Ukrajiny, dve mužstva z Ruska Pervolavsk a Veteráni Krasnojarsk, zložené z bývalých úspešných hokejistov Ruska a usporiadajúce Slovensko. Majstrovstvá Európy otvoril primátor mesta Jozef Grapa a predseda Slovenskej asociácie Bandy Lukáš Vepy. Primátor pozdravil a privítal všetkých účastníkov a poprial im príjemný pobyt v meste. Po slávnostnom zahájení sa rozbehol kolotoč zápasov. V úvodnom stretnutí ME sa stretlo Slovensko s Nemeckom, ktoré vyhralo Slovensko tesne 4:3. V ten deň hrali všetky mužstva svoje zápasy. V nedeľu už išlo do tuhého, v prvom štvrťfinále Rusi porazili Čechov tesne po predĺžení a v druhom Nemecko si poradilo s Ukrajinou. V semifinále narazili na seba dve ruské mužstva Veteráni Krasnojarsk a Pervolavsk, ktoré skončilo nerozhodne a o postupe rozhodovalo predĺženie, napokon úspešnejší boli Veteráni z Krasnojarska, ktorí čakali na svojho súpera z dvojice Slovensko – Nemecko. Slováci boli aj v tomto nedeľnom zápase úspešní a postúpili do finále. Súboj o tretie miesto bol jednoznačnou záležitosťou Pervolavsk, ktorý porazil Nemecko vysoko 9:1. Vo finále muselo Slovensko čeliť Veteránom Krasnojarsk. Tí aj ako 50 a 60 roční nezabudli nič z minulosti, výborne korčuľovali a mali vynikajúcu techniku a tak po zásluhe vyhrali 4. Medzinárodný turnaj v Rinkbande, keď vo finále porazili Slovensku reprezentáciu 4:2. Bol to vynikajúci zápas plný napätia až do posledných sekúnd. Táto prehra Slovákov nič nezmenila na skutočnosti, že sa stali Majstrami Európy v tomto neznámom športe, pretože Veteráni z Krasnojarska súťažili len na Medzinárodnom turnaji. Pre MM Arénu v Krásne a samotné mesto sú ME historická udalosť. Prečo sa rozhodli pre Krásno k tomu pripojil niekoľko slov Lukáš Vepy.“ V priebehu mesiacov máj a jún na tomto štadióne sme hrali Rinkbandy ligu v rámci Slovenskej republiky. Tu nám vytvorili vynikajúce podmienky s príjemným prostredím. Tak sa rozhodlo, že tieto ME sa uskutočnia v MM aréne v Krásne nad Kysucou“, toľko Lukáš Vepy.

Výsledky ME:

Štvrťfinále: Pervolavsk – Česká republika 3:2 po predĺžení. Nemecko – Ukrajina 1:0.

Semifinále: Veteráni Krasnojarsk – Pervolavsk 3:2 po predĺžení. Slovensko – Nemecko 5:1. O tretie miesto Pervolavsk – Nemecko 9:1. Finále: Veteráni Krasnojarsk – Slovensko 4:2. Slovensko sa stalo Majstrom Európy v Rinkbandy hokeji. Veteráni Krasnojarsk vyhrali 4.Medzinárodný turnaj v tomto športe.

Individuálne ocenenia:

Najlepší brankár Samuel Štafík – Slovensko. Najlepší strelec: Burlakov - Veteran Krasnojarsk. Najužitočnejší hráč: Konoplev – Pervolavsk. Slovensko reprezentovali hráči Skalice a Trenčianských Teplíc v zostave chýbal hráč Martina. Slovensku reprezentáciu tvorili hráči: Michal Hanic, Samuel Štofík, Marián Korpáš, Peter Beneš, Kristián Lukšo, Marek Nezník, Dávid Ferletjak, Miroslav Krídl, Gabriel Krídl, Stanislav Opavský, Matej Michalovič a Oliver Štofík. Hlavným trénerom bol šved Jonsson Lillis Stefan, asistent trénera Lukáš Vepy a manažér mužstva Ľudovít Vepy.

 

 

Autor: M. Čimbora

Galéria k článku