V Krásne ožíva história osád

Mesto Krásno na Kysucou je známe už dlhšie cyklotrasou cez Bystrickú dolinu. V tomto období sa dostáva do povedomia novovybudovaná cyklotrasa až do poľskej Milówky, ktorá slúži cestným cyklistom. V poslednom období však záujem mladých narastá aj o horskú cyklistiku, kde môžu odbúrať svoj adrenalín na ťažkých „stupakoch“ s ideálnym terénom.

Preto Mesto Krásno nad Kysucou splnilo požiadavku s cieľom sprístupniť historické osady mesta. Zároveň je zviazaná s osídľovaním osád nad Krásnom, kde do polovice minulého storočia žila prevažná časť obyvateľov. Osady sú v súčasnosti využívané viac-menej na chalupárčenie. Avšak dodnes tam žijú osamelé rodiny zachovávajúce archaický spôsob života, kde je možné vychutnať si krásne panoramatické výhľady, ktoré lákajú čoraz viac peších turistov, ale i cykloturistov. „Mesto práve tieto okolnosti priviedli k záujmu využiť potenciál na turistiku, a tak oživiť a prilákať turistov zo širokého okolia do mesta“, vyjadril sa primátor Krásna nad Kysucou, Ing. Jozef Grapa.

Pripravili sme projekt v rámci Programu Interreg V – A Poľsko – Slovensko 2014 - 2020, spolufinancovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja, ktorého cieľom je zvýšenie úrovní udržateľného využitia kultúrneho a prírodného dedičstva návštevníkmi a obyvateľmi. V osadách sú umiestnené informačné prvky v podobe 17 informačných tabúľ, na ktorých sú popísané zaujímavosti a vyfotené najzaujímavejšie objekty, ktoré by mohli turistov zaujať. Ďalej 42 smerových tabuliek trasy s kilometrovníkom, 20 rázcestníkov a farebné turistické značenie. Inováciou pre tento projekt je 27 QR kódov so systémom generovania informácií. Osady sú obohatené i o nové lavičky, odpadkové koše a koše pre psov. Tento projekt je unikátny lebo spája viacero osád a turisti si môžu vybrať trasu podľa náročnosti. Malebné osady sú vhodné aj na nenáročné prechádzky, kedy si môžu zaspomínať, ako bolo na Kysuciach v minulosti.

V sobotu 20. októbra 2018 sme spoločne s poľskými partnermi a obyvateľmi obce Milówky prešli veľkú časť pripravených trás, ktoré majú výborné značenie. „Z osád sú nezabudnuteľné pohľady na čarokrásnu prírodu s výhľadmi na mesto a teším sa, keď tu prídem spoločne s mojou rodinou a priateľmi. “ uviedol wójt Robert Piętka.

Záujem cyklistov a turistov o naše dedičstvo osád bude určite pastvou pre oči, ale aj pohladením pre dušu.

Galéria k článku