Bude Krásno nad Kysucou ešte krajšie?

Rok 2018 sme uzavreli 4. – 5. decembra diskusným stretnutím v Krásne nad Kysucou. Spolu s Kysuckým Novým Mestom a Čadcou to bolo za posledný rok už tretie mesto v tomto regióne. Impulz na zrealizovanie tohto stretnutia dal náš ambasádor, Lukáš Hrošovský, ktorý aktívne pracuje s mladými ľuďmi v Kysuckom Novom Meste a rád by tieto tri kysucké mestá prepojil.

Záujem zúčastniť sa prejavili študenti Strednej odbornej školy drevárskej, ktorá je zároveň jedinou strednou školou v tomto meste. Už nejaký čas spolupracujú v rámci Žiackej školskej rady a toto je možnosť posunúť svoju aktivitu až na lokálnu úroveň. Ako hostí z radu „dôležitých dospelých“ sme medzi nami radi privítali primátora Krásna nad Kysucou, pána Jozefa Grapu a poslanca Mestského zastupiteľstva, pána Jozefa Mozola.

A akými aktivitami by mladí ľudia spravili z Krásna nad Kysucou ešte lepšie miesto pre život?

1. Založenie mládežníckeho parlamentu: mesto by malo mať skupinu mladých ľudí, ktorí budú hlasom všetkých mladých v meste, budú komunikovať s vedením mesta, budú môcť vyjadrovať svoje názory a spolupracovať s ďalšími skupinami v meste. Mesto by mohlo pomôcť s propagáciou nielen pri zakladaní parlamentu, ale aj pri ďalších jeho aktivitách. O ostatné sa postarajú samotní mladí ľudia.

2. Klubovňa: priestor pre mladých ľudí, otvorený a bezpečný, neformálny, kde by sa mohli stretávať, tráviť spolu čas, plánovať aktivity a usporadúvať rôzne podujatia nielen pre mladých ľudí. Tento priestor by tiež slúžil mládežníckemu parlamentu a jeho projektom. Priestor by si vedeli mladí ľudia sami prispôsobiť, vytvoriť, upraviť, zohnať všetko, čo sa bude dať.

3. Letné kino: premietanie pod hviezdami, projekcie filmov pre mladých od mladých, potreba spoločných verejných podujatí, dostať ľudí von, vytvoriť im priestor na stretnutie a komunikáciu, pričom tento nápad nie je náročný na realizáciu.

4. Za čisté Krásno: iniciatíva založiť aktívnu skupinu dobrovoľníkov, ktorá sa bude starať najmä o čistotu životného prostredia v meste a okolí a bude sa snažiť motivovať aj ďalších ľudí. Keďže autormi nápadu sú študenti odboru životného prostredia, je im táto téma blízka a vedeli by osloviť aj ďalších spolužiakov. Do aktivít plánujú zaradiť aj osvetu ohľadne separovania odpadov, rovesnícke vzdelávanie a prepájanie jednotlivých skupín v meste.

5. SKATE WOOD: priestor pre mladých ľudí, ktorí sa radi hýbu, pre skejterov, kolobežkárov, bikerov, inlinistov, radi by sa aktívne zapojili do prípravy a starali sa následne o priestor, ktorý už vytipovali, za mestom, v zóne, kde prípadný hluk nebude vadiť občanom mesta. Výhodu vidia v aktívnom a zmysluplnom trávení času mladými ľuďmi, zviditeľnení mesta ako priateľského k mladým a možnosť spojiť s tým ďalšie športové aktivity, súťaže, turnaje.

Mladí účastníci tiež využili možnosť rozprávať sa s primátorom mesta na to, aby mu porozprávali o problémoch, ktoré vnímajú vo svojej škole. Primátor im prisľúbil takú pomoc, aká len bude v rámci jeho kompetencií možná a vyslovil podporu všetkým projektom, všetky ich považuje za realizovateľné, aj s finančnou podporou. Vyzval mladých ľudí k ďalšej aktivite, veľmi rád sa s nimi stretne na mieste, ktoré bude pre nich príjemné, neformálne a budú spolu riešiť ďalšie kroky. Za najdôležitejšie považuje založenie mládežníckeho parlamentu, ktorý by potom zastrešoval ďalšie aktivity mladých ľudí.

Pán poslanec Mozol ochotne prisľúbil mladým ľuďom aktívnu pomoc a komunikáciu s mestom v ich mene, pokiaľ nebudú mať oficiálne hlas v mládežníckom parlamente. Drží im palce v ďalších aktivitách.

Galéria k článku