V meste vyrastú nové byty

Rozvíjajúce sa mesto potrebuje okrem pracovných možností aj nové kapacity na bývanie. Najmladšie mesto na Kysuciach sa rozvíja vo viacerých smeroch. Jedným z dôležitých aspektov, aby tu ostali aj mladé rodiny, je postaviť nové byty. Takáto bytovka vyrastie na sídlisku Zákysučie. „V poslednom období evidujeme veľa žiadostí na nové byty. Okrem iných developerských projektov sa mesto rozhodlo stavať nájomné byty. Tento týždeň sme odovzdali stavenisko pod novou bytovkou dodávateľovi,“ hovorí Jozef Grapa, primátor mesta. Po prvýkrát je dodávateľom výstavby mestský podnik. Zdroje, ktoré zarobí aj správou samotnej bytovky, použije do ďalšieho investičného rozvoja. Peniaze tak ostanú v meste. Začína sa s prvými výkopovými prácami. „Urobia sa základové pásy tak aby sme sa ešte v tomto roku dostali po základovú dosku,“ vysvetľuje primátor. Pokiaľ budú vhodné klimatické podmienky, bude sa pokračovať pri murovaní aj v zimných mesiacoch. Celkovo bude v novej bytovke 24 bytov. Na novú bytovku sme dostali príspevok z Ministerstva dopravy a zo Štátneho fondu rozvoja bývania. „Mesto prispeje aj z vlastného rozpočtu na technickú vybavenosť bytov. Každý byt bude mať samostatné kúrenie, parkovacie miesto a celková suma za bytovku by sa mala pohybovať okolo 1,2 milióna eur,“ dodáva Grapa.

Budúcich nájomníkov môže tešiť, že nová bytovka bude spĺňať už tepelné vlastnosti skupiny A, to znamená minimálnu spotrebu tepelnej energie, čo vo výsledku znamená väčšiu úsporu financií. „Bývanie bude v príjemnom prostredí, v blízkosti je hrádza, cyklotrasa, železničná stanica či autobusová zastávka,“ približuje podmienky nového bývania primátor. Na sídlisku Zákysučie sú už teraz základné služby ako obchod, reštaurácia a nedávno sa dokončila aj výstavba detského ihriska.

Na podnet obyvateľov sa umiestnili na ihrisko nové prvky ako kolotoč, hojdačky, opravil sa hrad s ďalšími prvkami, ktoré tam boli nainštalované skôr. „Dôležité však bolo to, že sa nám ihrisko podarilo oplotiť. Aj preto, aby tam nechodili psy či iné zvieratá. Určite hlavne mamičky ocenia, že ich deti neodbehnú niekde k potoku a môžu s nimi pokojne odpočívať vo vynovenom priestore,“ dodáva primátor Krásna nad Kysucou. Novému sídlisku tak pribúdajú ďalšie a ďalšie možnosti vyžitia a aj samotní obyvatelia si život v Zákysučí pochvaľujú.

Galéria k článku