Svätojánsky jarmok a Folklórny festival 2017

V nedeľu 18. júna 2017 sa uskutočnil v poradí už VII. ročník tradičného Svätojánskeho jarmoku, ktorý pripravili mesto Krásno a Kysucké kultúrne stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Návštevníci jarmoku si mohli zakúpiť z radov remeselníkov, ktorí predstavili svoje výrobky ručných prác ako napríklad slamené výrobky, šité hračky, sklenené dekorácie, sviečky, oblátky, servítková technika, štrikovanie, medovníčky či slané pečivo.

Počas jarmoku mali návštevníci možnosť kultúrneho vyžitia v podobe II. ročníka Folklórneho festivalu, ktorým nás sprevádzala moderátorka Zuzana Zuzčáková Gacíková. Po slávnostnom otvorení primátorom mesta Jozefom Grapom sa v pripravenom folklórnom scénari predstavili zahraniční hostia z valašského súboru Sedmikvítek, ktorí reprezentovali naše partnerské mesto Frenštát pod Radhoštěm, a ďalej folklórny súbor Rozsutec zo Žiliny, ženská folklórna skupina Turzovanka z Turzovky, Nebeská muzika z Terchovej a za domácich sa predstavili heligonkári pani Jelínkovej a detská folklórna skupina Sedmohlások spolu s folklórnou skupinou Vrabčiar.

K dobrej hudbe patrí aj súťaž vo varení kotlíkového gulášu. Tento rok sa zapojilo šesť súťažných družstiev, spomedzi ktorých mohlo vyhrať iba jedno - to najlepšie. Preto odborná porota nemala ľahkú úlohu, ale nakoniec rozhodla o nasledovnom poradí:

1. Hasiči

2. Hetky a Drevienka

3. Mestský úrad

4. Cyklošport

5. Šuhaji

6. A je to!

Počasie nám veru prialo a jarmočno-festivalovú atmosféru umocňovali stretnutia s priateľmi, známymi či rodinou. A ako sa na v minulosti vravievalo „Na svätého Jána otvára sa k letu brána“, veríme, že letné počasie k nám bude vľúdne a v septembri sa spolu opäť stretneme pri príležitosti Dni mesta Krásno nad Kysucou.

 

Foto by: E. Koprna, R. Kuljovský

Galéria k článku