Mesto Krásno nad Kysucou sa teší zo schváleného cezhraničného projektu

Rok 2017 sa v Meste Krásno nad Kysucou bude niesť v znamení realizácie projektu s názvom ,,Výstavba cezhraničnej slovensko-poľskej turistickej trasy“: Vedúcim partnerom projektu je Mesto Krásno nad Kysucou a ďalšími partnermi sú Gmina Rajcza, Gmina Milówka z Poľska i Obec Oščadnica spolu s Obcou Dunajov.

Spoločné financovanie projektu je zabezpečené zo schválenej žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovenská republika z EFRR vo výške 3 040 227,61 Eur.

Projekt je zameraný na ochranu kultúrneho a prírodného dedičstva nášho pohraničia. Piati partneri ležiacich pri hraniciach sa spoja zokruhovanou cyklotrasou, na ktorej bude dochádzať k propagácii, ochrane a zvýšení využívania tohto bohatstva. Očakávaným výsledkom projektu je vybudované infraštrukturálne zázemie pre voľnočasové aktivity, teda prezentáciu, ochranu a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva zároveň a zvýšenie atraktivity pohraničného územia.

Spoločná cyklotrasa vedúca okruhom cez dve krajiny vytvára ľahký a jednoduchý prístup, ako prilákať zahraničných návštevníkov – dáva možnosť prezentovať svoj región v zahraničí.

Cyklotrasa bude pozostávať z jestvujúcich úsekov a nových projektom vybudovaných úsekov. Na danej trase bude množstvo objektov kultúrneho dedičstva, ktoré turisti/obyvatelia priamo spoznajú, a to aj vďaka informačným tabuliam, ktoré budú pri nich osadené. Riešenie kruhovej cyklotrasy cez dve krajiny je unikát a málo vídané riešenie spôsobu ochrany prírodného a kultúrneho dedičstva, pretože Slováci spoznajú okrem svojho, aj to poľské a Poliaci naopak.

Veríme, že celková realizácia tejto myšlienky bude prebiehať bez akýchkoľvek prekážok a na celkový výsledok budeme hrdí, budeme sa tešiť z nárastu turistov a pozorovať progres na ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva.

Interreg Poľsko - Slovensko

Galéria k článku