Svetový deň boja proti rakovine 4. február 2016

V roku 2002 vyhlásila Medzinárodná únia proti rakovine (UICC) 4. február za Svetový deň boja proti rakovine. Združuje populáciu bojom proti rakovine tým, že sa snaží informovať o príčinách vzniku tohto ochorenia, jeho príznakoch, diagnostike a následnej liečbe. Ďalej sa snaží predchádzať miliónom úmrtím tým, že sa snaží zvýšiť povedomie o tejto chorobe u jednotlivcov a celej spoločnosti. Tohtoročným mottom svetového dňa boja proti rakovine je „We Can. I can.“ - „My môžeme. Ja môžem.“ , čím sa snažia upozorniť na to, čo môže kolektív ale i jednotlivec urobiť pre zníženie globálnych vplyvov rakoviny. Na Slovensku bola v roku 1990 založená Liga proti rakovine, ktorá je zameraná na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám bez ohľadu na vek a onkologickú diagnózu. Cieľom tejto ligy je práve psychosociálna starostlivosť, výchova, informovanosť, prevencia a podpora klinických a výskumných projektov.

Rakovina je ochorenie charakterizované nadmerným, nezávislým a neregulovateľným rastom buniek. Rast rakovinových buniek často vedie k rozkladu tkaniva a môže spôsobiť metastázy.

Rizikových faktorov je mnoho:

  • ultrafialové a ionizujúce žiarenie (slnečné a profesionálne žiarenie),
  • chemické látky (fajčenie, príprava liečiv a chemikálii),
  • rôzne vírusy (papilomavírusy, Heliobacter pylori)
  • a iné.

 

Prevencia spočíva v znižovaní rizikových faktorov na najnižšiu možnú mieru. Odporúčame niekoľko typov ako predchádzať tomuto závažnému ochoreniu:

  1. Nefajčite, vyhýbajte sa fajčiarskemu prostrediu, podporujte nefajčiarske opatrenia na pracovisku. Neužívajte drogy.
  2. Zvýšte svoju pohybovú aktivitu.
  3. Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť.
  4. Obmedzte alkohol, najlepšie je alkohol vôbec nepiť.
  5. Zdravo sa stravujte:
    • jedzte veľa celozrnných potravín, strukovín, ovocia a zeleniny
    • obmedzte spotrebu červeného mäsa a potravín s vysokým obsahom soli.
    • obmedzte kalorické potraviny
  6. Očkujte sa proti infekčným ochoreniam a absolvujte pravidelné preventívne prehliadky u lekára. Prostredníctvom preventívnych prehliadok sa môže onkologické ochorenie zistiť, diagnostikovať a následne sa môže nastaviť liečba.
  7. Na pracovisku sa chráňte pred rakovinotvornými látkami dodržiavaním pokynov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
  8. Vyhýbajte sa priamemu/ prílišnému slnečnému žiareniu.
  9. TIPY PRE ŽENY: Dojčenie znižuje riziko výskytu rakoviny u matky, substitučná hormonálna terapia zvyšuje riziko určitých typov rakoviny.

 

U žien sa najčastejšie vyskytuje karcinóm prsníka, kože, hrubého čreva, konečníka a krčka maternice. Mužov najčastejšie postihujú nádory pľúc, hrubého čreva, konečníka a prostaty. Najčastejšie nádorové ochorenia detského veku sú leukémie a nádory centrálneho nervového systému.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie umiera ročne na onkologické ochorenia takmer 8 miliónov obyvateľov, z čoho 1,7 miliónov úmrtí spadá do oblasti Európy. Podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácii patria nádory dlhodobo medzi 2. najčastejšie príčiny smrti s podielom kolo 25%. V roku 2014 zomrelo na Slovensku 13 643 osôb so zhubným nádorom alebo s nezhubným nádorom, ktorého lokalizácia bola klinicky veľmi závažná. Výskyt zhubných nádorov v celej populácii neustále stúpa. Onkoportal GLOBOCAN v roku 2012 odhadol, že na prvom mieste bol u mužov kolorektálny karcinóm (2347 prípadov ochorenia) a u žien rakovina prsníka (2643 prípadov ochorenia). U žien bol kolorektrálny karcinóm druhým najčastejšie sa vyskytujúcim zhubným ochorením a a piatym bola rakovina krčka maternica ( 607 prípadov ochorenia).

Vzhľadom na výskyt rizikových faktorov všade okolo nás, by sme sa mali snažiť minimalizovať, predchádzať a vyhýbať sa im v čo najväčšej miere, pretože toto ochorenie ohrozuje každého.

Pripravilo:
Oddelenie hygieny a podpory zdravia
Referát výchovy ku zdraviu
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci