Znamenie lásky zo všetkých kútov sveta v našom meste

"Nikto sa nemôže dotknúť Ježišovho kríža bez toho, aby nezanechal na ňom niečo zo seba a bez toho, aby si nezobral niečo z Ježišovho kríža do svojho života". Túto vetu nám odkázal pápež František na Svetových dňoch mládeže (SDM) v Brazílii.

Kríž Svetových dní mládeže je známy aj ako "Kríž Jubilejného roka", "Jubilejný kríž", či "Pútnický kríž". Mnohí ho nazývajú "Mládežníckym krížom". Pápež Ján Pavol II., dnes už svätý, ho 22.apríla 1984 daroval a zveril mladým, aby s ním putovali po celom svete. Svätý Otec chcel, aby sa kríž stal znamením lásky Boha k mladým ľuďom vo všetkých kútoch sveta. Na kríži sa nachádza nápis: "Neste ho po zemi ako znamenie lásky Pána Ježiša k celému ľudstvu a ohlasujte všetkým, že vykúpenie a spása je len v Kristovi zomrelom a zmŕtvychvstalom".

Kríž je drevený symbol, ktorý už tri desaťročia križuje celým svetom. Je vysoký 3,8 metra a široký 175 cm. Váži 40 kg. Súčasťou je i podstavec.

Od roku 1984 kríž obišiel takmer celý svet a bol prítomný na všetkých ďalších Svetových dňoch mládeže - Rím (1985), Buenos Aires (1987), Santiago de Compostela (1989), Czenstochowa (1991), Denver (1993), Manila (1995), Paríž (1997), Rím (2000), Toronto (2002), Kolín (2005), Sydney (2008), Madrid (2011) a Rio de Janeiro (2013). Od roku 1994 symbol putuje pred SDM v diecézach hostiteľskej krajiny a svoju púť potom končí v meste konania sa SDM. Naposledy ho prevzali Poliaci od Brazílčanov. U našich severných susedov putuje od apríla, potom ho prijali v krajinách strednej a východnej Európy. Za 30 rokov prekonal milióny kilometrov. Chlapci a dievčatá ho nosia na pleciach, autami, lietadlami, putoval aj na psích záprahoch a na otvorenej lodi.

Púť absolvuje s kópiou ikony Panny Márie z Baziliky Santa Maria Maggiore v Ríme Je vysoká 118 cm, široká 79 cm a má 38 kg. Mladým ju venoval pápež Ján Pavol II. v roku 2003. Ide o ďalší symbol viery, ktorý majú nosiť po celom svete spolu s krížom.

Ďalšie putovanie, ktoré sa koná v rámci prípravy na Svetové dni mládeže (SDM) v poľskom Krakove v roku 2016, ich čakalo v dňoch 15. - 29. novembra 2014 po Slovensku. V každom z devätnástich miest, ktoré navštívil, ho čakal a sprevádzal špeciálny duchovný program s modlitbami, svätými omšami a adoráciami. Takmer dvojtýždňovú cestu týchto symbolov zabezpečovala v dodávke Rada pre mládež a univerzity KBS. Na Slovensku s nimi tím dobrovoľníkov precestoval viac než 2 800 kilometrov.

Kríž začal svoju púť v Žilinskej diecéze 27. novembra 2014 a my sme mali tú česť privítať ho v našom meste, kam doputoval po slávnostnom prebratí z Námestova. Automobilový sprievod kríža doprevádzala mestská polícia po moste cez rieku Bystricu, ktorý bol po štvormesačnej rekonštrukcii otvorený práve v deň jeho príchodu. Najstarší železno-betónový most z čias Rakúsko-Uhorska bol požehnaný a slávnostne otvorený práve v ten istý deň, pár hodín pred príchodom kríža. Domácich veriacich i putujúcich z celých Kysúc, ktorí sa sústredili na námestí pred mestským úradom, srdečne privítal pán farár vdp. Marian Vojtek a pán kaplán vdp. Peter Becík. Po príchode kríža sa takmer 1000 ľudí v sprievode s p. biskupom Tomášom Galisom, p.primátorom Jozefom Grapom, vedením a zamestnancami mesta, kňazmi z okolitých farností, miništrantmi, deťmi, mladými i celými rodinami s lampášmi a fakľami vydalo na púť krásnou krížovou cestou ulicami nášho mesta. Počas nej sa ľudia presunuli do kostola, kde pokračovali modlitby, uctenie kríža a ikony, litánie a svedectvá dobrovoľníkov. Poklonu hudobne doprevádzal mládežnícky spevácky zbor Makabi a detský spevácky zbor Vtáčatá. Čestnú stráž veľmi dôstojne zabezpečoval krasňanský požiarny zbor a vyslúžil si za to obdiv p. biskupa.

Okolo 23.00 kríž a ikona opúšťali kostol sv. Ondreja, ktorý i takto sa pripravoval na hodové stretnutie so svojim patrónom a apoštolmi, a pokračovali vo svojej púti po našej diecéze. Na druhý deň ho čakal Martin, Žilina a Dubnica nad Váhom.

Stretnutie s ikonou, krížom a jeho uctenie bol neopísateľným duchovným zážitkom, pre ktorý sa ťažko hľadajú vhodné slová. Kríž dáva a kríž i berie. Nie je možné dotknúť sa ho a nezanechať pri ňom niečo zo seba a odísť od neho s niečím z Neho, živého, Ukrižovaného.

autor: Mgr.Gabriela Bírová