Medzinárodný projekt "OFFLINE-ONLIFE"

V dňoch 26.8.2017 až 3.9.2017 sa v priestoroch Penziónu Centrál v Oščadnici v rámci programu Erasmus+ uskutočnil medzinárodný projekt "OFFLINE-ONLIFE". Zorganizovala ho skupina piatich mladých ľudí vo veku 18 – 21 rokov zo Žiliny a okolia. Išlo o mládežnícku výmenu, ktorej sa zúčastnilo dovedna 26 účastníkov z 5 európskych krajín - Slovenska, Poľska, Chorvátska, Talianska a Španielska. Cieľom celého projektu, ako naznačuje už názov, bolo poukázať na veľký problém súčasnej spoločnosti a najmä mládeže, ktorým sú sociálne siete a sociálne médiá. Prostredníctvom rôznych aktivít, kreatívnych workshopov a prezentácií sa účastníci oboznámili nielen s rizikami, ktoré sociálne médiá v súčasnosti vytvárajú, ale tiež s tým, ako ich správne využiť vo svoj prospech a ako s nimi dobre zaobchádzať.

Samotnej mládežníckej výmene predchádzali dlhé hodiny, dni a týždne príprav, počas ktorých organizátori museli vyriešiť všetky logistické problémy, ubytovanie a cestu účastníkov na Slovensko a späť domov. So všetkým si ale poradili a výmena tak mohla začať príchodom účastníkov do Oščadnice. Prvý deň sa niesol v znamení zoznamovania sa prostredníctvom tzv. "ice-breakerov", čiže prelamovačov ľadu. Počas tohto dňa mali účastníci možnosť predstaviť sa, osvojiť si pravidlá projektu a zistiť, čo je hlavným cieľom celého projektu. Keďže jedným z hlavných cieľov programu Erasmus+ je aj osvojenie si kultúry a zvykov ostatných európskych krajín, každý večer sa niesol v znamení jednej z účastníckych krajín. Ten prvý bol, ako inak, venovaný Slovensku. Účastníci tak mohli ochutnať typické slovenské jedlá, ako napríklad bryndzové halušky, a vďaka prezentácií slovenského tímu aj zistiť niekoľko zaujímavých faktov o krajine.
Nasledujúce dni sa niesli v duchu rôznych kreatívnych workshopov, aktivít v priestoroch penziónu, ale aj vonku, keďže pekné počasie umožnilo tráviť čas pod holým nebom a okrem workshopov a prezentácií si tak mohli účastníci užiť aj trochu krásnej prírody a čerstvého vzduchu. Dni boli zakončené kultúrnymi večerami, počas ktorých si každý prišiel na svoje. Všetci mali možnosť ochutnať pravé talianske cestoviny, osvojiť si históriu Chorvátska, pozrieť a vyskúšať si španielske tance, či objaviť krásy poľskej prírody.

Súčasťou projektu bol aj výlet, počas ktorého mohol každý účastník nahliadnuť, aké krásne je Slovensko, konkrétne región Kysuce. Na jazdu retrovláčikom a prehliadku skanzenu vo Vychylovke či Slovenský orloj v Starej Bystrici účastníci určite tak skoro nezabudnú. Každý si tiež užil aj hru v Krásne nad Kysucou, počas ktorej boli účastníci rozdelení do skupín, vrámci ktorých plnili zadané úlohy. Vďaka tejto hre spoznali celé mesto a zistili, akú veľkú snahu treba vyvinúť na zistenie rôznych faktov o meste a jeho histórií, či na nájdenie rôznych budov a miest v ňom. Pomáhali si akokoľvek to len šlo, či už jazykovými alebo mimojazykovými prostriedkami.
Posledné dni sa pracovalo najmä na výstupoch projektu. Kreativite sa medze nekládli, čoho výsledkom je množstvo krásnych plagátov, videá zhŕňajúce celú mládežnícku výmenu, množstvo fotografií a najmä nezabudnuteľné zážitky, ktoré si so sebou každý zoberie domov a bude ich mať v pamäti po celý život.

Celá snaha neformálnej skupiny NFSZA a organizácie SYTEV sa teda naozaj vyplatila. Mladí ľudia z rôznych kútov Európy mali možnosť vzdelávať sa neformálnou cestou o téme, ktorá v súčasnosti hýbe svetom, spoznať Slovensko, nadviazať nové kontakty a vytvoriť priateľstvá, ktoré budú existovať aj dlho po skončení samotného projektu.

Projekt “offline onlife” je financovaný s podporou Európskeho programu pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport – Erasmus+.

Galéria k článku