Ondrejovské hody už máme za sebou

V Krásne nad Kysucou dňa 29.11.2015 sa už ako tradične konali Ondrejovské hody na počesť patróna nášho kostola a celej farnosti, svätého Ondreja.

Kostol patrí k najväčším na Slovensku, pričom samotný kostol bol do roku 2008 najväčší v Nitrianskej, neskôr v Žilinskej diecéze.V kostole sa v rokoch 1996 a 2003 konala vysviacka diakonov Nitrianskej diecézy. Zároveň v roku 2001 založili pri kostole Kultúrny prameň a začalo pôsobiť Farské pastoračné centrum sv. Benedikta z Nursie. Po údere blesku bola veža z veľkej časti poškodená a bola nutná jej oprava. Spolu s ňou nasledovalo aj vymaľovanie chátrajúcich stien. Celý kostol bol opäť kompletne opravený a veža dostala novú kryštálovú fasádu. V súčasnosti sa môže kostol pýšiť novými okennými vitrážami.

Od skorého rána sa už po meste šírila vôňa medovníkov, sladkostí, ale aj medovinky. Každý si prišiel na svoje. Nechýbala ani tradičná zabíjačka a rôzne špeciality. Či už to bol chlieb s masťou a cibuľou, tlačenka, klobáska alebo kapustnica. Ku chutnému jedlu samozrejme nesmela chýbať ani kvalitná muzika v podaní ľudovej skupiny Bystrická kasňa, ktorá sa postarala o výbornú hodovú atmosféru.

Popoludnie patrilo otužilcom. O 14:00 hod. odštartovali svoje plavecké, no najmä otužilecké sily Krasňanské mrože. Tento rok to už bol druhý ročník zimného plávania v rieke Kysuca, ktorého sa zúčastnili otužilci nie len z Kysúc, ale aj z celého Slovenska.

Podvečer o 17:00 hod. v priestoroch vykúreného kultúrneho domu sa uskutočnil kultúrny program plný zvykov a tradícií, ktoré naši predkovia vykonávali v predvianočnom období a práve počas sviatku svätého Ondreja. Divákom sa predstavila domáca folklórna skupina Vrabčiar. Výnimočným bolo aj vystúpenie žiakov zo Základnej umeleckej školy z Krásna nad Kysucou, konkrétne z Detského divadelného súboru Vrabec a Detského folklórneho súboru Drevárik. Malé tanečníčky a tanečníci boli zároveň najmladšími účinkujúcimi a už vo veku 5 až 6 rokov ukázali divákom svoj záujem o náš slovenský folklór. V programe sa predstavili aj skupiny zo susedných obcí: Folklórna skupina Dolinka z Novej Bystrice a Folklórna skupina Dedovanka z Oščadnice. Súčasťou programu bolo aj uvítanie novej knihy Kysuckého múzea „Hraničiari. Dejiny Krásna nad Kysucou do konca 18. storočia“, ktorej autormi sú Adam Buchta, Pavel Hronček, Miloš Jesenský, Martin Túroci..

Slávnostný deň sa skončil potleskom divákov a doznievajúcimi spevmi a tónmi heligónky.

Program z Ondrejovských hodov nájdete aj v časti "Reportáže z mesta": http://www.mestokrasno.sk/obcan-a-podnikatel/reportaze-z-mesta.html

Galéria k článku